Advertisement Melinda Gyógyszertár - Pécs
Kezdőlap
2024. április 16.
 
 
 
 
Köszöntjük Önt a Melinda Gyógyszertár honlapján!

 

 

 

 

 

 


Ide kattintva megnézhető nagyobban! További képek itt láthatók.

 


 

Gyógyszertárunk Bankkártya, és Egészségkártya elfogadóhely

az alábbi Egészségkártyákkal fizethet gyógyszertárunkban!


 
Elindult a vasútmodell a gyógyszertárban Nyomtatás
2014. június 18.

Vasútmodell a gyógyszertárban H0 1:87

Újabb, a patikánkban megtalálható érdekességgel szeretnénk megismertetni a Nagyérdeműt:
Gyógyszertárunk már nemcsak origami, és horgolt érdekességek tárháza, hanem megtalálható benne egy épülő vasútmodell pálya is.

1:87 méretarányban, azaz H0-ás léptékben épülő ingavonat járat minden érdeklődő számára igény szerint elindítható.
A kirakatban található pályán két szerelvény áll. Nyitvatartási idő alatt bárki elindíthatja a mozdonymenetet a vitrin oldalán elhelyezett zöld gomb megnyomásával.

Kb 2,5 percig tartó „műsoridő” alatt, a két szerelvény felváltva elindul, egymást bevárva végül, a 2 vágányos állomáson helyet cserélve érkeznek meg.
Ekkor indítható ismét a mozdonyüzem.

A pálya most érte le az üzemképesség szintjét, így már be merjük mutatni. Természetesen tovább fejlesztjük, építjük a környezetet is, de egyenlőre a működőképesség volt a fő kérdés. Az idő, és az anyagiak itt is súlyos problémák, de lásd lenn az ellenérveket, a vasútmodell ettől lesz csodálatos. Azaz igyekszünk erőnkhöz és időnkhöz mérten szebbítgetni a már működő pályát.

Elsődleges cél a gyerekek türelmének hosszabbítása - ha éppen rajzolni nincsen kedvük -, amíg a szülőknek fontos információt tudunk adni a gyógyszerekről.
A másik fő cél a figyelem felkeltése, a modellvasút, mint lehetséges játék iránt. Bemutatása, az érdeklődés ismételt felkeltése: „lám, van ilyen játék is”. Sajnos úgy tapasztalom, hogy egyre kevesebben választják ezt a játékot a fiatalabb korosztályból.
Első ránézésre nem olcsó „játék” ez tény, de ha figyelembe vesszük, hogy az elmúlt 30-40 év alatt azonos méretarányban legyártott modellek ma is működőképesek, és nagyon kis kompromisszummal, de kompatibilisek is egymással, akár a legújabbal is, akkor egyáltalán nem nevezhető drágának. Hatalmas előnye ennek a vasútmodellezésnek, a moduláris építkezés lehetősége. Lehet apró lépésekben is szépet alkotni.

 
mozdonyüzem a vitrinben


 
 
A vezérlő "elektronika" és az időzítő (szép gyári zöld), a váltóőrházban lakik a váltóállítómű.




Jelenleg szolgálatot teljesítő mozdonyok: Piko VT135 kb. 30 éves; Piko BR 55 SNCF szintén kb. 30 éves

A pályáról, egy kis háttér:
H0-ás 2,5mm sínkorona magasságú Pilz íves váltóval (jó régi), és Tillig 2,5mm-es flexi sínnel épített pálya, „papucsos” síncsatlakozás nélkül. A váltóállítás Conrad állítóművel történik…(ezzel voltak gondok)
Analóg, azaz egyenáram 12V-ról üzemel. A visszamenet polaritásváltással valósul meg. Az időzítő egységet a Trainmodules (magyar gyártójú) cég készíti. Az érzékelések saját kitaláción/terveken alapulnak, infra-led/fototranzisztor kapukkal működnek. Ezek jelei, egy saját „fejlesztésű” (még látható) relé áramkörbe viszik a jeleket, ahol a „program” áll össze, azaz melyik pályaszakasz működik, a váltó mikor vált, a polaritásváltás mikor következik be stb. (Kitalálni volt nehéz, ennyi elektronikai háttérrel :))

Jelenleg két, kb. 30 éves mozdony teljesít szolgálatot rajta. Mindegyikben digitools (magyar gyártmányú) dekóder (ez a digitális vasútmodellezésben - DCC - elengedhetetlen kellék) van. Itt ezek a dekóderek adják a meglehetősen idős modelleknek a  szépnek is nevezhető biztos elindulását, és a folyamatos – terhelés szabályozott -  lassúmenetét is.

Az ötlet már kb. 4-5 éve formálódott, de a mozdonyirányítás interakivitásának megoldatlansága, mindig megállította a projektet.
Remélhetőleg a saját vonatindítás lehetősége, élménye ismét a vasútmodell pályájára csal sok régi „pályaelhagyót”, ill. újabbakat állít erre a pályára.


Ez a modellpálya nem jött volna létre, ha nincs (többek között) a:
VMC vasútmodell szaküzlet (http://www.vasutmodell-centrum.hu/), ahol a vasútmodellekkel és kiegészítőkkel együtt (sínek, ágyazat, állítómű, stb), a Trainmodules (http://www.trainmodules.hu/index.html) és a Digitools (http://www.digitools.hu/) termékei is megrendelhetők.
A Digitools dekóderével talán a legegyszerűbb a lassúmenet programozása (is) a mozdonyokban.


További tervek:
1; A terep kiépítése, vezetékek/áramkörök sziklák mögé rejtése, valamint a „zöldítés”.
2; Épületek felhúzása.
3; Fényjelzők beépítése a vonatmozgások még élethűbbé tétele érdekében.
4; Folyamatosan örvendezni ezen szép játék csodájában
 
< Előző
Mai névnap
Ma Csongor napja van. Boldog névnapot!
Homeopátia

Homeopátiás
gyógyszerek

Corazon +
Vérnyomás,
súly magasság
testzsír mérés egy helyen
Ingyenesen
használható,
kipróbálható!



 
Top! Top!